DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 30.08.2015 09:10:41 

Makrobio Liberec

Recepty

Tyto stránky již nejsou aktualizovány, od dubna 2011 jsou v provozu nové stránky www.makrobio-liberec.webnode.cz

 

Obsah:

Aktuální recepty:
Kuba
Základní recepty:
1) Jáhly
1 b) Jáhlový knedlík
2) Celozrnná rýže
2 b) Rýžové koule
3) Luštěniny
Celá menu:
4) Špízy s rýží
5) Luštěninové karbanátky s jáhlovými knedlíčky
6) Fazolový guláš
Luštěniny
7) Mexické fazole
7 b) Cizrna s celerem a dýní
7 c) Hrách s pórkem a mrkví
Pečené nákypy:
8) Zapečené zelí
9) Celerový nákyp
10) Žampionový  nákyp

Karbanátky:
11) Špaldové karbanátky
12) Luštěninové karbanátky

12 b) Plněné cuketové misky
13) Sushi
Dezerty:
14) Jáhlové koule jablečné
15) Jáhlové koule kakaové
15 b) Jáhlový dortík čokoládový s ořechy
16) Čokoládový dortík
17) Meruňkový dortík
18 a) Jahodový dortík I.
18 b) Jahodový dortík II.
19) Jablkový koláč
20) Makový koláč rýžový
21) Dýňové placky
22) Meruňkové kuličky
26) Vánoční cukroví
Omáčky a polévky:
23) Svíčková
24) Bílá omáčka (křenová, houbová, fazolková, celerová atd.)
25) Dýňová polévka

 
 

 

Aktuální recepty

 

   

1) Kuba

1 kg krup
0,5 kg hrachu
řasa Kombu
2 hrnky sušených hub (namočíme a rozkrájíme)
2 velké cibule
2 ks petržele
2 lžíce oleje
4 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
sojová omáčka
1 lžička kmínu

Hrách a kroupy uvaříme podle základních předpisů. Uvaříme oloupanou petržel a nastrouháme ji. Osmahneme na půlměsíčky nakrájenou cibuli, kmín a houby. Přidáme koření, nastrouhanou petržel, trochu sojové omáčky, kroupy a hrách a vše promícháme. Rovnoměrně natlačíme hmotu na plech s pečícím papírem a pečeme přibližně hodinu, než povrch zezlátne.

 

  

Základní recepty

 

 (ty, které nejsou později rozepisovány)

1) Jáhly: 3x proprat ve studené vodě, vsypat do vroucí vody v poměru 2:1 a vařit 20 minut při nejmírnější teplotě. 10 minut před koncem varu osolit. Pozor- oproti návodům na obalech nespařujeme jáhly horkou vodou, aby nedošlo k odplavení výživných látek.

1 b) Jáhlový knedlík

Z ještě teplých jáhel tvarujeme knedlík, který po ztuhnutí můžeme krájet. Pokud se knedlík při tvarování rozpadá, přidáme trochu horké vody a jáhly v ní rozmačkáme, poté znovu tvarujeme. Jáhly můžeme oživit vmícháním trochy vařené celornné rýže nebo Kamutu.

Pokud potřebujeme, aby knedlíky "více držely", např. chceme knedlíky plnit, uvařené jáhly necháme úplně zchladnout, poté je nameleme nebo rozmačkáme, vmícháme špaldovou mouku (bezlepkáři jáhelnou s trochou kukuřičného škrobu) a po naplnění knedlíky vaříme, dokud nevyplavou na povrch (ne déle, mohou se rozpadat).

2) Celozrnná rýže: 3x proprat ve studené vodě, vsypat do vroucí vody v poměru 2:1 a vařit 45 minut při nejmírnější teplotě. 10 minut před koncem varu osolit.

2 b) Rýžové koule

Lehce zchladlou rýži můžeme tvarovat do koulí, které obalujeme v praženém sezamu nebo koupené kořeněné směsi s vločkami Nori

3) Luštěniny: namočit na 8 hodin, vařit v papiňáku 1,5 hodiny (nebo 3 hodiny v hrnci) s řasou Kombu

 

 

 

Recepty na celé menu

 

4) Špízy s rýží

Špízy: Mrkev, cibule, seitan, zelí, dýně, uzené tofu – na špejli

Marináda: najemno nastrouhaný zázvor, česnek, Shoju, olej slunečnicový, voda

Přikryté péct ¾ hodiny v troubě, do poloviny ponořené

Rýže celozrnná: 3x proprat ve studené vodě, nasypat do vroucí vody v poměru 2:1, vařit na nejmenším plameni 20  minut bez míchání, v polovině osolit mořskou solí
Salát: Čínské zelí, kedlubna na kostičky – promačkat s umeoctem a ochutit  tofunézou
Pickles: Zelí a cibule nakrájené najemno, mrkev, celer, petržel, křen, mořská sůl – promačkat, 5 dní pod tlakem nechat projít kvašením
Dušená zelenina: 1 cm osolené  vody přivést k varu a podle druhu zeleniny dusit 10 – 20 minut. Brokolici po vyndání rychle opláchnout studenou vodou.
Gomasio: sezam černý opražený drtíme s mořskou solí v poměru 20:1

  


5) Luštěninové karbanátky s jáhlovými knedlíčky

Karbanátky
Luštěniny (sója a cizrna) namočené 8 hodin uvařit pod tlakem 1,5 hodiny s řasou Kombu a trochou soli – studené rozmačkat, přidat pohankovou mouku, kukuřičný škrob, orestovanou cibulku, Shoju, umeocet,  majoránku, tvořit karbanátky, které po usmažení pokapeme zázvorovou šťávou

Jáhlové knedlíčky

Uvařit jáhly v poměru s vodou 2,5 : 1
Ještě vlažné smíchat s kukuřičnou moukou a škrobem + umeocet + Tamari
Tvořit válečky, krájet šikmé knedlíčky, vařit než vyplavou, potřít olejem

Dýňové zelí

Dýně bez slupky na hrubém struhadle, orestovat,špetka soli + umeocet +rýžový ocet+ arrowroot

Daikon – bílá ředkev
Nakrájet plátky, pokapat umeoctem, nechat uležet

  

Luštěniny

 

6) Fazolový guláš

Fazole: Šálek fazolí uvařit podle základního receptu

Zelenina: na pánvi osmažit cibulku, přidat na kostičky, na nudličky mrkev (1 menší), ½ zelené papriky, rajče, pórek, nakrájenou petrželku

- podusit, přidat uvařené fazole, lžíci kukuřičného škrobu – nesolíme, podle chuti přidáme sladkou papriku, zázvor mletý, saturejku apod. Po odstavení z plotny přidáme 3 lžíce umeocta, 1 lžíci sojové omáčky Tamari (nebo Shoju), necháme 3 minuty odstát.

Příloha: Polenta – do 4 šálků vroucí vody vsypeme šálek kukuřičné krupice a necháme na nejmenším stupni teploty bez míchání vařit ¾ hodiny. Po uvaření přidáme 2 – 4 lžíce umeocta, nalejeme do nádoby, ve které ji necháme cca 2 hodiny ztuhnout. Poté ji nakrájíme a podáváme přímo, nebo ji můžeme lehce opražit.

  

7) Mexické fazole

Fazole: Šálek fazolí namočit 8 hodin ve vodě, proprat, vařit v papiňáku s řasou Kombu (pro lepší trávení) 1 - 1,5 hodiny.

Zelenina: na pánvi osmažit cibulku, přidat na kostičky nakrájené zelí (2 lžíce), na nudličky mrkev (1 menší) a nastrouhaný celer (2 lžíce)

- podusit, přidat uvařené fazole, lžíci vakuované kukuřice, případně lžíci nakrájených zelených fazolek, 2 lžíce kečupu nebo rajského protlaku bez konzervantů a soli, špetku mleté skořice, lžíci kukuřičného škrobu – nesolíme. Po odstavení z plotny přidáme 3- 5 lžic umeocta, necháme 3 minuty odstát.

 

7 b) Cizrna s celerem a dýní

Cizrna (nebo jiná luštěnina) uvařená podle základního receptu se povaří s celerem nakrájeným na proužky a dýní Hokaido na kostičky. Až zelenina změkne, odstaví se hrnec a ochutí se Tamari a Umeoctem, případně špetkou vloček Nori.

 

 

 

7 c) Hrách s pórkem a mrkví

Hrách (nebo jiná luštěnina) uvařený podle základního receptu se povaří s mrkví nakrájenou na hranolky a pórkem na úzké proužky. Dbáme, aby zelenina nebyla rozvařená. Po odstavení z plotny se ochutí Tamari a Umeoctem. Samozřejmě můžeme přidat i jinou zeleninu podle chuti.

 

 

 

 Pečené nákypy

 

Zde uvádíme recepty pouze z jáhel, ale lze přidat jakoukoli uvařenou obilovinu

 

8) Zapečené zelí

 1 šálek jáhel  vařených podle základního receptu (mohou být těstoviny)

1 šálek luštěnin vařených podle základního receptu
1/4 zelí
1 mrkev nastrouhaná
2 cibule lehce osmahnout pod pokličkou
2 lžíce kukuřičného škrobu
5 lžic umeocta
2 lžíce Tamari
5 lžic oleje (ne GMO)
100g uzeného tofu nebo sojový sýr – nastrouhané
Petrželka nadrobno nakrájená
Kmín

Všechny přísady smíchat, rozprostřít na plech (s pečícím papírem), péct cca 30 minut při 200°C

  

9) Celerový nákyp

 1 šálek jáhel vařených podle základního receptu

1 menší celer nastrouhaný
1 mrkev nastrouhaná
2 cibule lehce osmahnout pod pokličkou
2 lžíce kukuřičného škrobu
5 lžic umeocta
2 lžíce Tamari
5 lžic oleje (ne GMO)
100g uzeného tofu nebo
sojový sýr – nastrouhané
Petrželka nadrobno nakrájená
Kmín 

Všechny přísady smíchat, rozprostřít na plech (s pečícím papírem), péct cca 30 minut při 200°C

 

  

10) Žampionový  nákyp

1 šálek jáhel vařených podle základního receptu – 6

žampionů - 1 mrkev nastrouhaná - 1 cibule lehce osmahnout pod pokličkou - 2 lžíce kukuřičného škrobu - 5 lžic umeocta - 2 lžíce Tamari - 5 lžic oleje (ne GMO) - 100g uzeného tofu nebo sojový sýr nastrouhat - petrželka nadrobno nakrájená – kmín – uvařené fazole (Adzuki)

Všechny přísady smíchat, rozprostřít na plech (s pečícím papírem), péct cca 30 minut při 200°C

 

 

Karbanátky

 

11) Špaldové karbanátky

1 hrnek špaldy zrno (stejný postup s kroupami) namočit min. na 8 hodin, vařit v papiňáku cca 1,5 hodiny s řasou Kombu, umlet (na masovém strojku)
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 cibule nadrobno nakrájená
česnek, majoránka
3 lžíce pohankové mouky hladké nebo polohrubé
podle potřeby cca šálek kukuřičné strouhanky na zahuštění
Šťáva ze strouhaného zázvoru na pokapání hotových karbanátků

Všechny přísady smíchat, tvořit karbanátky, péct ve vysoké vrstvě oleje, do kterého přidáme kousky mrkve, aby se nepřepaloval.

 

  

12) Luštěninové karbanátky

Luštěniny namočené 8 hodin uvařit pod tlakem 1,5 hodiny s řasou Kombu a trochou soli – studené rozmačkat, přidat pohankovou mouku, kukuřičný škrob, orestovanou cibulku, Shoju, umeocet,  majoránku, tvořit karbanátky, které po usmažení pokapeme zázvorovou šťávou, do přílohy přidáme daikon, kedlubnu, nebo ředkvičku

 

 

 

 

12 b) Plněné cuketové misky

Stejným postupem jako u luštěninových karbanátků utvoříme z fazolek Adzuki těsto, pouze vynecháme majoránku  a cibulku a přidáme vařenou nastrouhanou petržel a najemno nakrájenou zelenou petrželku. Těsto plníme do vydlabané cukety a zapečeme v torubě přibližně 1 hodinu.

  

 

Sushi

 

13) Sushi

Hrnek uvařené rýže promícháme se lžičkou umepasty, klademe na plát řasy Sushi Nori, který máme položený na rolovací podložce

Do okraje , u kterého začneme rolovat, vložíme připravené ingredience- např. Tempeh (může být ryba), zelenina, apod.

Opačný konec navlhčíme, rolku srolujeme, krájíme ostrým nožem.

 

  

Dezerty

 

20) Jáhlové koule jablečné

1 šálek jáhel vařených podle základního receptu, nechat vychladnout
5 lžic jablečného koncentrátu
2 špetky mleté skořice
2 lžíce rozinek namočených v horké vodě (mohou být rozmixované)
1 lžíce obilného sirupu
Všechny přísady smíchat, tvořit koule, které obalujeme v opraženém kokosu nebo použijeme strouhané vlašské ořechy.

Koule můžeme plnit nepřislazenou marmeládou, nebo rozvařenými sušenými meruňkami.

  

15) Jáhlové koule kakaové

1 šálek jáhel vařených podle základního receptu, nechat vychladnout
3 lžíce karobu nebo kakaa
1 lžíce instantní obilné kávy
2 lžíce rozinek namočených v horké vodě
3 lžíce marmelády bez přídavku cukru nebo jablečného koncentrátu, příp. dosladit obilným sirupem
podle chuti je možné přidat sojové mléko

Všechny přísady smíchat, tvořit koule, které obalujeme v opraženém kokosu nebo použijeme strouhané vlašské ořechy.

Koule můžeme plnit směsí sušeného obilného mléka, kakaa a sladěnky.

15 b) Jáhlový dortík čokoládový s ořechy

Těsto je stejné jako u předchozího receptu, s tím, že na obrázku vidíte ještě pro efekt spodní vrstvu těsta bez kakaa, jinak se stejným složením. Těsto se klade do studenou vodou vypláchnuté dortové formy, stlačí se a povrch uhladí, posype se ořechy (praženým kokosem)

 

 

 

Zákusky s agarem

 

16) Čokoládový dortík

Piškot

1,5 šálku kukuřičné krupice
¾ šálku hladké sojové mouky
1 šálek nesířených rozinek (nebo obyčejné, proprané ve vařící vodě)
4 šálky vody
3 lžíce oleje
- rozinky rozmixujeme v šálku vody, přidáme vše ostatní a tuto řídkou směs nalijeme do vymazaného pekáče vysypaného kukuřičnou moukou nebo opatrně nalijeme na pečící papír a pečeme hodinu na 200°C. Po upečení necháme vychladnout, aby „piškot“ ztuhl.

Čokoládový krém

1 šálek jáhel uvařit podle základního receptu
1 hrnek vody
5 lžic karobu nebo kakaa, 1 lžička instantní obilné kávy
půl šálku ovesného (rýžového) mléka
2 lžíce pšeničného (rýžového) sirupu
3 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžičky Agar – Agar

Jablečný rosol

8 oloupaných, nakrájených jablek krátce povařit v malém množství vody se špetkou soli, umixovat, přidat sáček Agaru, 1 minutu povařit a po částečném zchladnutí nalít na ztuhlý krém.

  

17) Meruňkový dortík

Piškot

1,5 šálku kukuřičné krupice
¾ šálku hladké sojové mouky
1 šálek nesířených rozinek (nebo obyčejné, proprané ve vařící vodě)
4 šálky vody
3 lžíce oleje

- rozinky rozmixujeme v šálku vody, přidáme vše ostatní a tuto řídkou směs nalijeme do vymazaného pekáče vysypaného kukuřičnou moukou nebo opatrně nalijeme na pečící papír a pečeme hodinu na 200°C. Po upečení necháme vychladnout, aby „piškot“ ztuhl.

 

Meruňkový krém

1 šálek jáhel uvařit podle základního receptu
100 g nesířených meruněk
1 hrnek vody
půl šálku ovesného (rýžového) mléka
2 lžíce pšeničného (rýžového) sirupu
3 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžičky Agar - Agar

 Meruňky vaříme cca 30 minut, poté přidáme k uvařeným jáhlům a rozmixujeme, přidáme ostatní ingredience, krátce povaříme a vzniklý krém rozprostřeme na korpus, povrch uhladíme. Necháme 2 hodiny tuhnout.

Poleva:

1/2 šálku vody
1 vrchovatá lžička Agar - Agar v prášku
1 lžíce oleje
3 lžíce jablečného nebo višňového koncentrátu

Vše rozmícháme a za stálého míchání povaříme 2 minuty. Poléváme vychladlý krém a necháme ztuhnout.

Tip: Do polevy můžeme přidat 2 lžíce kakaa nebo tmavého karobu a povaříme s ostatními ingrediencemi, čímž vznikne tmavá poleva.

  

18)
Jahodový dortík

Piškot

1,5 šálku kukuřičné krupice, ¾ šálku hladké sojové mouky, 1 šálek nesířených rozinek (nebo obyčejné, proprané ve vařící vodě), 4 šálky vody, 3 lžíce oleje

- rozinky rozmixujeme v šálku vody, přidáme vše ostatní a tuto řídkou směs nalijeme do vymazaného pekáče vysypaného kukuřičnou moukou nebo opatrně nalijeme na pečící papír a pečeme hodinu na 200°C. Po upečení necháme vychladnout, aby „piškot“ ztuhl.

Jogurtový krém

1 šálek jáhel uvařit podle základního receptu, 1 hrnek vody,půl šálku ovesného (rýžového) mléka, 2 lžíce pšeničného (rýžového) sirupu, 3 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžičky Agar – Agar, 1 sojový jogurt neslazený

Jahody v rosolu

Nakrájené jahody poklademe na vychladlý krém a polijeme částečně vychladlým rosolem připraveným z půl litru vody s višňovým koncentrátem a polovinou Agar-Agar. Vše necháme minimálně 4 hodiny tuhnout.

  

18 b)

Jahodový dortík II

Korpus:
1,5 šálku kukuřičné krupice, ¾ šálku hladké sojové mouky, 1 šálek nesířených rozinek (nebo obyčejné, proprané ve vařící vodě), 4 šálky vody, 3 lžíce oleje
- rozinky rozmixujeme v šálku vody, přidáme vše ostatní a tuto řídkou směs nalijeme do vymazaného pekáče vysypaného kukuřičnou moukou nebo opatrně nalijeme na pečící papír a pečeme hodinu na 200°C.
Krém
1 šálek jáhel uvařit podle základního receptu, 1 hrnek horké vody,půl šálku rýžového mléka, 2 lžíce rýžového sirupu,  2 lžičky Agar – Agar,  jahody, strouhaný kokos
Ještě horké jáhly rozmixujeme s vodou, rýžovým mlékem a sirupem na hladkou, hustou kaši. Vmícháme Agar a za stálého míchání povaříme 2 minuty. Odstavíme hrnec z plotny a lehce vmícháme nakrájené čerstvé jahody tak, abychom je nepomačkali. Vzniklý krém rozprostřeme na kukuřičný korpus, uhladíme a posypeme kokosem. Necháme v chladu asi 2 hodiny tuhnout, potom krájíme.
 

Pečené koláče

 

Koláče v této sekci mají jedno společné: těsto tvoří uvařené obiloviny podle základního receptu (celozrnná rýže, jáhly, pohanka atd., nebo jejich směs v libobolném poměru) spojené kukuřičnou, jáhlovou (+ trochou kukuř. škrobu)  nebo špaldovou moukou a olejem. Můžeme přichutit jablečným koncentrátem a mletou skořicí. Vše se rozmačká až vznikne kompaktní těsto, které rozprostřeme na plech s pečícím papírem. Na těsto pak vršíme ovoce nebo nádivky (maková, toufu- tvaroh) a drobenku z kukuřičné nebo špaldové mouky, sladěnky a oleje.

19) Jablkový koláč

1 šálek jáhel vařených podle základního receptu, nechat vychladnout (můžeme smíchat s uvařenou rýží nebo pohankou)
5 lžic oleje
2 lžíce kukuřičného škrobu
½ šálku kukuřičné mouky hladké
3 lžíce jablečného koncentrátu
½ lžičky mleté skořice

Všechny přísady smíchat, rozprostřít na plech s pečícím papírem, namačkat pravidelnou vrstvu těsta. Poklást nakrájenými jablky se slupkou, péct 45 minut při teplotě  180°C. Po upečení na horký koláč rozetřít jahodovou marmeládu bez přídavku cukru a posypat kokosem nebo mletými ořechy.

Tip: Místo jáhel použijeme stejné množství uvařené celozrnné rýže, pohanku nebo uvařenou kukuřičnou kaši.

   

20) Makový koláč rýžový

(místo máku můžeme použít nepřislazovaná povidla)

Těsto

1 hrnek rýže vařené podle základního receptu, nechat vychladnout (můžeme smíchat s uvařenými jáhlami nebo pohankou)
5 lžic oleje
2 lžíce kukuřičného škrobu
½ šálku kukuřičné mouky hladké
3 lžíce jablečného koncentrátu
½ lžičky mleté skořice

Všechny přísady smíchat, rozprostřít na plech s pečícím papírem, namačkat pravidelnou vrstvu těsta.

Potřít tenkou vrstvou nepřislazovaných povidel.

Maková nádivka

1 hrnek vody
cca půl šálku hladké kukuřičné mouky – uvařit hustou kaši
přidat 1 hrnek namletého máku, šálek spařených rozinek, špetku mleté skořice, 3 lžíce obilného sirupu
vše promíchat a natřít na těsto

Drobenka

Šálek špaldové hladké mouky
(pro bezlepkáře půl šálku hladké kukuřičné
a půl šálku amaranthové mouky)
1 lžíce obilného sirupu
4 lžíce oleje
Posypat koláč, péct 45 minut při teplotě  180°C.

  

  

 

21) Dýňové placky

Hrnek uvařených obilovin (např. jáhly, rýže, pohanka nebo jejich mix), půl hrnku nahrubo nastrouhané dýně Hokaido, 4 lžíce oleje, 2 lžíce kukuřičného škrobu, sůl, hladká kukuřičná mouka - tolik, aby bylo těsto pevné. Tvarujeme koule a z nich placky, které pečeme na suché pánvi.

Na fotce vidíte na plackách povařené borůvky se špetkou soli, rýžovým sirupem a Arrowrootem.

Pro sladkou úpravu můžeme přidat do placek mletou skořici a jablečný koncentrát; naslano zase jemně nakrájenou cibulku, sojovou omáčku, případně i česnek a majoránku.

 

 

 

22) Meruňkové kuličky

Sušené meruňky povaříme do změknutí v menším množství vody se špetkou soli. Rozmixujeme na hustou kaši. Zahustíme nasekanými loupanými mandlemi a kokosem. Vlhkýma rukama tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu.

  

Omáčky a polévky

 

23) Svíčková

Lehce osmažíme cibulku, na ni přidáme nahrubo nakrájenou mrkev, celer a petržel, krátce také osmahneme. Přidáme vodu - jen tolik, aby byla zelenina ponořená, a na nejmenším plameni vaříme 20 minut. K vaření přidáme bobkový list, nové koření a tymián (všechno koření můžeme provázkem svázat do kousku obvazu, abychom mohli vyndat všechno koření najednou). Po vyndání koření zeleninu rozmixujeme, přisypeme rýžové (nebo jiné obilné) mléko. Můžeme zahustit Arowrootem a po odstavení ochutíme Umeoctem.

Podáváme se Seitanem, který jsme povařili v sojové omáčce, bezlepkáři s Tempehem. Jako příloha se hodí jáhlový knedlík a pyré z červené řepy a mrkve, které po uvaření rozmixujeme, zahustíme Arowrootem a ochutíme jablečným koncentrátem a trochou Umeocta.

  

24) Bílá omáčka (křenová, houbová, fazolková, celerová atd.)

Lehce osmaženou cibulku povaříme s vodou, ve které jsme rozmíchali hladkou kukuřičnou mouku (pozor - ačkoli výrobky od PRO- BIO předčí většinu ostatních, v tomto případě vybereme mouku od jiného výrobce, protože tato je na omáčky velmi hrubě namletá). Přisypeme sojové  mléko s příchutí smetany a rozmixujeme. V této, zatím neochucené, omáčce povaříme zeleninu nebo houby podle toho, o jakou omáčku půjde, a po jejich uvaření ochutíme Umeoctem. Výjimku tvoří celerová omáčka, kterou od začátku vaříme s celerem, který zároveň i mixujeme.

 

  

25) Dýňová polévka

1/4 menší dýně Hokaido, 1 mrkev, 1 petržel, 1/8 celeru, cibule - povařit 20 minut, nesolit.

Po uvaření rozmixovat a dochutit umeoctem, případně sojovou omáčkou.


 

      
26) Vánoční cukroví
Švestka v čokoládě
Sušené švestky, mandle, kokos
čokoláda: 100g palmového tuku, 2 lžíce karobu, 1 lžíce sušeného ovesného mléka, 2 lžíce ječmenné sladěnky
 
Švestky na chvíli napaříme, aby změkly. Plníme je mandlí a propichujeme párátkem. Igredience na čokoládu mícháme ve vodní lázni, až se tuk celý rozpustí. Hotovou čokoládu necháme chvíli odstát, aby zhoustla. Švestky namáčíme do čokolády a obalujeme v kokosu.
Ořechy
2 hrnky mouky, 1 hrnek mletých lískových ořechů, ¾ hrnku sezamového oleje, jeden hrnek povidel bez cukru, kardamon, badyán, špetka soli
 
všechny ingredience smícháme, plníne formičky na ořechy a pečeme do růžova. Slepujeme různými krémy. Například ořechovým krémem.
Ořechový krém
ořechy rozmixujeme se sladem. Přidáme trochu mirinu a můžeme rozředit trochou obilné kávy.
Kokosová roláda
tmavé těsto: 200g rozemleté dukátky oříškové, 2 lžíce sladěnky, 2 lžíce karobu, 2 lžíce sušeného ovesného mléka, 4 lžíce uvařené obilné kávy (pokud je třeba, zahustíme kokosem)
Světlé těsto: 50g kokosu, 2 lžíce mirinu, 100g tuku provamel
 
Ingredience na obě těsta smícháme. Na potravinovou fólii rozetřeme tmavé těsto, potřeme světlým těstem a pomocí folie zarolujeme. (Jako když balíme sushi:-) Necháme v chladu ztuhnout, vybalíme z folie a obalíme v kokosu. Krájíme na tenké plátky.
Ořechové kuličky
lískové oříšky, madle, lněné semínko
 
mandle a oříšky oloupáme a rozmixujeme, lněné semínko opražíme a nameleme na mlínku na mák. Vše zahřejeme na pánvi a přidáme ječmennou sladěnku. Zatepla tvoříme mokrýma rukama kuličky, které ještě můžeme obalit v čokoládě.
Linecké
300g mouky, 200g tuku provamel, 100g rýžového sirupu, šťáva z 1 citronu, ¼ lžičky prášku do pečiva. Všechny ingredience smícháme a vykrajujeme kolečka. Když se těsto drolí, přidáme trochu vody. Vychladlé slepujeme marmeládou bez cukru.
 
 

 

Pokud jste tady nenašli svůj "vyhlídnutý" recept, napište si o něj: ilona.dostalova@gmail.com

 

Tyto stránky již nejsou aktualizovány, od dubna 2011 jsou v provozu nové stránky www.makrobio-liberec.webnode.cz